MK.coatz

Blog

Marijke

Mag ik mij voorstellen:

Marijke, ontwerper.

Na mijn ArtEZ-opleiding werkte ik lange jaren met veel plezier in de nederlandse confectie-industrie als ontwerper van jassen en jacks. Deze industrie was/is voornamelijk een handels-industrie. Dit betekent dat de kledingstukken niet in Nederland gemaakt werden/worden, maar in de lagelonenlanden.

Naast het bezoeken van Europese steden voor inspiratie en beursbezoeken, ging ik ook 4–6 x per jaar naar China, Hongkong, Korea en/of Vietnam. Om stoffen en modellen te sourcen en monsters te beoordelen.

Tijdens mijn reizen in China

Fijne samenwerking met toeleverancier in Hongkong

Papieren tassen project

In corona-tijd was reizen niet meer mogelijk.

Ik heb een atelier gehuurd en ben zelf jassen gaan maken. Het werd een spannende (zoek)tocht.

Als je zo veel werk besteed aan het maken van een (liefst perfect) kledingstuk, wordt je extra kritisch op de kwaliteit van de stoffen/materialen waar je mee werkt. Het werd al snel duidelijk dat ik persoonlijk niet hou van polyester (synthetische vezels gewonnen uit olie), maar wel van 100 % wol (haren van een schaap) en 100 % linnen (vezels uit vlas). Grondstoffen die ook uit Nederland zouden kunnen komen.

Toen ik hiernaar op zoek ging, bleek dat er nagenoeg geen grondstoffen voor kleding meer in Nederland geproduceerd worden. Binnen de gegeven mogelijkheden werk ik nu met 100 % wol uit Italië. De schapen lopen in Zuid-Amerika (zegt de leverancier), waar geen mulesing  wordt toegepast, omdat de bedreigende vleesvliegen daar niet leven en er dus ook geen bescherming tegen nodig is.

Mede door het reizen (ook privé) en mijn interesse in etnische weefsels, borduursels en kledingvormen, verzamel ik stoffen op dit gebied en verwerk die graag in de jassen die ik maak. Dit gaat over (100 % katoenen) Vlisco stoffen, batiks en ikat uit Azië & Oezbekistan.

Slow Fashion

Eén van de verdrietigste dingen voor mij zijn kleren die op de vuilnishoop belanden of ongedragen in een kledingkast. Terwijl kledingstukken zo dierbaar kunnen zijn.  Daarom ben ik een enorme voorstander van vintage, kringloop en repareren. 

Samenwerkingen

Verder ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen: brandnetel, hennep, riet en andere vezels. Graag kom ik dan ook in kontakt met mensen die initiatieven op dit vlak aan het ontwikkelen zijn: denk je dat jouw stof geschikt is om een jas van te maken? Laat het mij weten, wie weet komen we tot een verbluffend resultaat !